Duyuru

Çöküş

SORU SORMADAN ÖCE DİKKAT!

Soru sormadan önce "Sıkça Sorulan Sorulara" bakınız yada sorunuzun cevabı var mı diye forum arama kısmını kullanınız! 'Çok önemli' , 'Acil' gibi açılan başlıklar cevaplanmaksızın kaldırılır!!!
Devamını Gör
Daha Az Gör

Unconfigured Ad Widget

Çöküş

Nöroloji Vaka Sorusu

Çöküş
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
yeni mesajlar

  • Nöroloji Vaka Sorusu

    Yolun başında bir tıp öğrencisi olarak aşağıda verilen olguya göre cevap bulmam gereken birkaç soru var. Bilginiz veya fikriniz olan sorularla ilgili yardımcı olur musunuz ?
    55 yaşında kadın hasta
    Olgu:
    Oğlunun trafik kazası haberinden sonra aynı gece yüzünün sağ tarafında bir ağırlık hissediyor. Anlam veremiyor ve gece yatıyor. Sabah kalktığında tükürüğünün ağız kenarından aktığını, sağ tarafındaki kaşlarını kaldıramadığını, gülemediğini ve gözünü de kapatamadığını fark ediyor. Sağ kulağında belli belirsiz bir ağrı hissediyor. Bunun üzerine eşi ile panikle acil servise gidiyor. Acil serviste yapılan ilk değerlendirmede arteryal tansiyon 140/90 ve kalp atim hızı 74, periferik oksijen satürasyonu 99 olarak ölçülüyor.
    Kendisine sorulan bütün sorulara rahatlıkla yanıt verebilen A.K nın bilinç durumu normal izleniyor. Muayene eden doktor herhangi bir kaza ya da travma öyküsü olup olmadığını soruyor. Olumsuz yanıt alınca da başka bir sorun olup olmadığını soruyor. Kollarında bacaklarında güçsüzlük, konuşmasında engel veya işitmesinde bir sorun olup olmadığını sormuştur. Hastanın sorulan sorulardan hepsinin normal olduğunu ifade ediyor sadece yüzünün sağ tarafında sorun olduğunu söylüyor.

    Sağ yüzde hareket kaybı, nazofasiyal olukta silinme, gözlerde kapatma zorluğu, ağız köşesinde asimetri

    Şekil: Temporal Kemik MR goruntulem T2 sekansi her iki internal akustik kanala yönelik incelemeye ait görüntü

    Hastanın yapılan testleri sonucunda kulak burun boğaz hastalıkları tarafından değerlendirildi. Bell paralizi olarak değerlendirildi. Hastaya sistemik steroid tedavisi, mide koruyucu, B12 vitamin kompleksi ve yapay göz yaşı damlası tedavisi verildi. Gün içinde ve gece yatarken göz kapaması önerildi. Gün içinde de tekrarlayan yüz mimik hareketlerinin tekrarı önerildi (kaşlarını kaldırmaya çalışması, gözlerini sıkıca yummaya çalışması, dişlerini göstermeye calismasi, ve ıslık çalmaya çalışması istendi). Haftalık kontrollere çağrıldı. Paralizinin gelişmesinin 15. gününde iyileşme başladı ve 30. gününde neredeyse normale yakın düzeldi.

    1) Bu şikayetler ile acil servise gelen hastada düşündüğünüz ön tanılar neler olabilir?
    2) Hastayı acile servise getiren tablonun patofizyolojisini açıklayınız?
    3) Hastada mevcut semptom ve bulgulara göre hangi kaslarda tutulum olmasını beklersiniz?
    4) Fasiyal sinirin beyin sapındaki nukleuslar sonrasındaki hangi kısımları vardır. isimleri ve görevleri nelerdir?
    5) Fasiyal sinir paralizisinde olası sinir hasarının fizyopatolojisi nasıl olmaktadır
    6) Fasiyal sinirin hangi segmentinde sorun olduğunun tespiti için hangi testler kullanılabilir?

    MR Görüntüsü:[IMG2=JSON]{"data-align":"none","data-size":"full","src":"https:\/\/Link

    [IMG2=JSON]{"data-align":"none","data-size":"full","src":"https:\/\/Resim Yükle - Hızlı Resim Paylaş - Hızlı Resim\/q13etgb"}[/IMG2]​
Hazırlanıyor...
X