Ãinli bilim insanlarının, Parkinson hastalıÄına karÅı geliÅtirdiÄi kök hücre tedavisinin maymunlar üzerinde yapılan deneyde etkili sonuç verdiÄi açıklandı. Tedavi edilen hayvanların 2-3 hafta içinde iyileÅmeye baÅladıkları ve kök hücre tdavisinin etkisinin kalıcı olduÄu duyuruldu. Tedavinin insanlar üzerindeki deneylerine kısa sürede baÅlanacaÄı belirtildi.
South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Ãin’in Kunming Bilim ve Teknoloji Ãniversitesi’nden bilim insanları, kök hücreleri maymun beynine naklederek Parkinson semptomlarını gidermeyi baÅardı.AraÅtırmacılar, kök hücre naklinin, Parkinson etkisiyle beyin fonksiyonları hareket dahi edemeyecek halde bozulmuÅ olan hayvanların 2-3 hafta içinde ayaÄa kalkıp kendi baÅlarına beslenebilir hale gelmesini saÄladıÄını bildirdi.5 yıl boyunca izlenen hayvanlarda tedavi etkilerinin kalıcı olduÄu gözlendi.
AraÅtırmacılar, tedavi için insan göbek baÄından elde ettikleri mezenkimal kök hücrelerine, dopamin sentezi yapmasını saÄlayacak üç gen aktardı.Tedavinin fareler üzerinde denenip baÅarılı olmasının ardından 2017’de maymunlarla yapılan deney baÅlatıldı.Genetik olarak tasarlanmıŠkök hücrelerin insanlarda da baÅarılı olması halinde, Parkinson’a karÅı ucuz ve etkili bir tedavi olabileceÄi öngörülüyor.Bilim insanları, ileriki safhada tedavinin güvenilirliÄine ve tatbikine iliÅkin detaylar üzerinde çalıÅacak. Bunun ardından insanlar üzerine geniŠçaplı klinik denemeler yapılması hedefleniyor.AraÅtırmanın sonuçları, uluslararası uzman tıp dergisi “Parkinson’s Disease”de yayımlandı.Dünya genelinde 60 yaŠüstü insanların en az yüzde 1’inde görülen Parkinson, çaÄın en yaygın dejeneratif beyin hastalıÄı konumunda bulunuyor.Henüz sebebi bilinmeyen hastalıÄı, beyinde bedenin hareketlerini düzenleyen dopamin enzimini salgılayan sinir hücrelerinin azalmasının tetiklediÄi sanılıyor.